Speling op de spelling


Vijf jaar geleden kwamen er nogal wat emails binnen met opmerkingen over de spelling van onze website. (www.rioclaro.be/rijst) Waarschijnlijk zijn er nog lezers die zich aan mijn spelling ergeren maar het mij niet durven of willen zeggen.

Eerst en vooral in Adobe Go Live (het programma waarmee deze website wordt gemaakt) zit gelukkig geen spellingscontrole zodat ik de spellingsfouten dus ook niet moet verbeteren, en zodat ik er niet permanent op gewezen wordt dat ik de regels niet volg.

Ten tweede lees ik de tekst die ik schrijf nooit over vooraleer ze wordt geupload.

Ten derde wordt de tekst geupload zoals ze door mij in de kamion wordt geschreven en kan de Brugse webmaster dus niet verantwoordelijk worden gesteld voor de eventuele ongemakken.

Maar dit alles geheel ter zijde en dus nu terzake:

Wat is taal:

Taal is een middel om menselijke wezens te laten met elkaar communiceren.
A bon,
Nu we dit weten kunnen we de vraag stellen of de gedrochten die door ons worden gepresteerd als een nuttige vorm van communicatie kunnen worden aanzien. Uit de opmerkingen die we in de vele mails vinden kunnen we afleiden dat vele mensen wel begrijpen wat er geschreven wordt. Ik ben er zelfs van overtuigd dat alle spelingsfauten in de tekst niets afdoen van het doel van de tekst: namelijk de lezer een zicht te geven op wat er allemaal gebeurt tijdens ons ritje door Afrika.
Dit is helaas niet voor iedereen het geval, zij die nederlands onkundig zijn betreuren dat de website niet in hun moedertaal is opgesteld. (maar dit onderwerp kunnen we nu helaas niet behandelen)

Pleidooi voor de vrijheid van spelling

We kunnen dus de fylosofische toer op gaan en eens analyseren wat nu eigenlijk het probleem wel zou kunnen zijn met die spelling. Waarom willen bepaalde landgenoten dat de letters van een tekst juist volgens een paar (al dan niet) absurde regels achter elkaar worden geplaatst. Het antwoord op deze vraag is mijns inziens vrij simpel: het betreft hier de spellingstraditie die enkel en alleen door een kleine groep spellingsspecialisten zo wat om de zoveel jaar overhoop mag worden gehaald. De leek moet zich van elke poging om de spelling te wijzigen onledig houden. Zelfs de verwoede pogingen van een grote groep vooruitstrevende taalgebruikers om de spelling iets eenvoudiger en logischer te maken werden na vele jaren discussie uiteindelijk toch gesmoord. De spellingsdeskundigen gedragen zich hoe langer hoe meer als een stelletje (weliswaar erudiete) dictators.


Welnu mijn voorstel is simpel: een volledige vrijheid van spelling.

Dit zou volgens mij een grote verrijking zijn van ons taalgebruik. Zoals het algemeen aanvaard is dat elke schrijver zijn eigen stijl ontwikkeld, zou elke schrijver ook zijn eigen spelling kunnen ontwikkelen.
Als we zien hoe er heden ten dage zo allemaal mag geknoeid worden met de taal is het toch wel verbazend dat de spelling een taboe is gebleven!!!
• de caligrafen mogen zonder probleem voor de leek onleesbare letters neerpennen zolang de karakters maar evenwichtig zijn en aan de regels van de goede caligrafie voldoen.
• de dichters mogen elke vorm van ordentelijke zinsbouw zomaar overboord gooien om hun gedichten de kracht te geven die ervan verwacht wordt.
• deze zelfde dichters mogen woorden zelfs op een totaal verkeerde plaats gebruiken in het kader van de dichterlijke vrijheid.
• het gebruik van leenwoorden uit een andere taal wordt meestal na een tijdje geöfficialiseerd, (het zoeken van een nieuw taaleigen woord is voor de professoren waarschijnlijk iets te moeilijk, en de verwoede pogingen van Zuid Afrikanen worden door menig vlaming als ridikuul bestempeld.)
• schrijvers mogen in hun boeken van de ene plaats naar de andere verspringen, of van de ene tijd naar de andere de lezer moet het maar uitzoeken. (deze onhebbelijke gewoonte maakt het mij ook inspannend om de goede films te volgen zonder na te denken).
• indien ze een vrijwel onmogelijk te volgen verhaal kunnen construeren hebben ze zelfs kans op een nobelprijs
• het gebruik van een eigen stijl wordt de hemel in geprezen
• een eigen taalgebruik (waar deze website ook niet echt vreemd aan is) is voor niemand een steen des aanstoots

Maar een spellingsfout is een ramp.

En als deze spellingsfout dan nog een dt fout zou zijn dan moet er dringend worden opgetreden
Ooit waren enkele leerkrachten uit het Sint-Lodewijks college de inzinking nabij omdat ik na vele maanden er nog niet in slaagde zonder dt fouten te schrijven alhoewel ik de regels bijzonder goed kende.

Laten we dus maar na het afschaffen van de toch wel eenvoudiger moderne spelling pleiten voor de totale vrijheid van spelling: zolang het hoofddoel van de taal niet wordt geschaad kan dit enkel een verrijking zijn:
De huidige regels kunnen rustig blijven bestaan en gebruikt worden door het academisch milieu. Het al dan niet gebruiken van het liggend streepje, van een hoofdletter, van een eenvoudige "n" op "s" in een samengesteld woord, het gebruik van "c" of "k" blijven natuurlijke leuke hebbedingetjes voor het groot dictee van de nederlandse taal; leve de freaks; t'is een hobby als een ander.
De vroegere "moderne spelling" waar de "c" vrijwel verbannen was, kan door een andere groep verfente aanhangers opnieuw in gebruik worden genomen.
De vooruitstrevende spelling die woorden als sierkuusartiest of kakaoobooter genereerd en het spellen voor eenieder die kan spreken kinderspel maakt, kan verder worden uitgewerkt.
En elke geïnteresseerde kan zijn eigen spelling ontwikkelen, die misschien zelfs mag worden beïnvloed door zijn gemoed op het ogenblik van de creatie, een extra dimensie bij de comnicatie.

Dit zou toch een echte verrijking van onze taal zijn !!!